Niet škaredých žien. Sú len ženy, ktoré nevedia, ako byť krásnymi. (Ninon de l'Enclos)

Čo je SEITAN

22. března 2010 v 20:06 |  Recepty
V dnešnej dobe si ľudia konečne uvedomujú, že je potrebné starať sa o svoje zdravie. Niektorí sa väčšmi zameriavajú na ozdravenie tela, iní zasa duše alebo ducha. Ideálne je, keď sa starajú o všetky svoje "telá" rovnako. Dobrým pomocníkom v ozdravnom procese je kvalitná strava, odľahčená od mäsitých výrobkov. Dobrá strava pozdvihne telo
i ducha. Ak máte pocit, že bez mäsa to asi nezvlánetei - skúste si s nami vyrobiť fantastický domáci seitan. Je oveľa lepší a bezpečnejší ako klasické mäso.


Čo je to seitan?

Seitan je rastlinná bielkovina z pšeničnej múky. Pripravuje sa vymývaním škrobu (lepku) z pšeničnej múky. Varí sa v silnom zeleninovom vývare spolu s riasou Kombu, sójovou omáčkou, prípadne koreninami.

Obsahuje veľké množstvo kvalitnej bielkoviny, cenné minerály a vitamíny. Štruktúrou sa blíži mäsu, aj chutí ako mäso (hlavne ak je správne dochutený). Konzumáciou seitanu podporujeme elasticitu tela a pružnosť srdcového svalu. Môžeme ho konzumovať jeden - dvakrát do týždňa, doporučuje sa aj chorým ľuďom.



Seitan má veľké využitie v kuchyni. Pripravujeme ho obdobne ako mäso, (pokiaľ neberieme do úvahy vymývanie a varenie): plátky, rezance, kocky, mletá zmes. Výborne chutí na prírodno, grilovaný, pečený, vysmážaný, soté. V kuchyni je proste univerzálny
a nenahraditeľný. Doma pripravený seitan chutí božsky. Ak si ho aspoň raz vyskúšate sami pripraviť - určite neobanujete. Objavíte zdroj nových kulinárskych možností a určite sa zavďačíte aj chlapom a deťom.

História
Pred viac ako tisíc rokmi ho vyvinuli zenbudhistický mnísi v Číne a Japonku.

Skladovanie
Po marinovaní sa dá v chladničke skladovať len 4 dni, počas ktorých sa musí upotrebiť. Pre dlhšie uskladnenie sa musí zamraziť.

Obrazkovy postup na výrobu seitanu tu
 

1 člověk ohodnotil tento článek.

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.