Niet škaredých žien. Sú len ženy, ktoré nevedia, ako byť krásnymi. (Ninon de l'Enclos)

Březen 2010

Pastiersky koláč

29. března 2010 v 17:52 Recepty
Potrebné suroviny:
500g mletého Bio hovädzieho
1velká cibula
olivový olej
1 konzerva paradajkového pretlaku alebo drvených paradajok
150ml červeného vína, ja som mala biele
sol, mleté čierne korenie, 2čl worčestrovej omáčky
zemiaky
mlieko a masla na zemiakové pyré
Príprava
Cibulu pokrájame na drobno a opražíme na olivovom oleji do sklovita.
cibulka
Pridáme mäso a opekáme kým sa nezatiahne.
s mes
Pridáme paradajky, -odpíjame z nich- víno- kto chce tiež môže odpíjať - , korenie , worčester a
korenie
pasir.
a 30 minút dusíme.
dusime
Zemiaky nakrájame na kocočky , uvaríme a spravíme z nich zemiakové pyré klasickým spôsobom.
pyre

Do zapekacej misy vložíme udusené mäso a navrch rozotrieme zemiakové pyré .
mnam

Dáme zapiecť na 20 až 30 minút na 180 stupňov. Pyré musí byť jemne zapečené. Podávame so zeleninovým šalátom alebo čo dom dá

Tvarohove gulky

29. března 2010 v 16:00 Recepty

POTREBNÉ PRÍSADY

1 jemný hrudkovitý tvaroh, 1 vajicko, 50 g masla, polohruba muka, sol, ovocie a nieco na posypanie
surovinyy

do misy dajte tvaroh, vajicko, maslo, stipku soli a tolko polohrubej muky, aby sa vam cesto nelepilo na ruky; zalezi na tvarohu a velkosti vajicka .Ja som pridala si 10 lyžíc aj tak sa trochu lepilo, ale podarilo sa aj tak.
vypracovane cesto (malo by byt makke, ale "modelovatelne") dajte na dosku a urobte hruby sulok ....Zas to vypada ako knedla :D
sulok

z tohto sulku odkrajujte kusky a do kazdeho kusku posadte kusok ovocia ake len chcete, ja som davala este zmrazene jahodky. A dobra sprava, ostalo mi este kooooopa jahod. Toto naplnanie som nefotila, lebo cely fotak by bol od tvarohu:D
gulky
Hotove vymodelovane gulky. Je ich 11.

gulky uvarte vo vriacej osolenej vode cca 7 minut....
varimee

uvarena gulka....
uvarene
Moja prva hotova varka guliek.
Mozme to posypat struhankou zmiesanou s praskovym cukrom a trochou skorice , mozme poliat aj maslom. Ja som to poliala cokoladovou natierkou , bolo to genialne.

♨ Talianske slané palacinky ♨

28. března 2010 v 17:20 Recepty
POTREBNÉ PRÍSADY

Na palacinky: 3 dl mlieka, 2 vajcia, 2 dl vody, 1 dl oleja, 220 g múky (polohrubá - len na tieto palacinky, inak hladká), 1/2 čL soli
Na plnku: 250 g špenátu (mrazený v kockách al. čerstvý), 20 g masla, 2 PL olivového oleja, 1 cibuľa, 4 - 5 strúčikov cesnaku, 150 g šampiňónov, 1 vajíčko, 250 g tvarohu, 100 g mozzarelly, 3 PL nivy (postrúhať), podľa chuti soľ, mleté čierne korenie, štipka strúhaného muškátového orieška, podľa chuti talianske bylinky (oregano, bazalka), 1/2 čL rasce drvenej, podľa chuti sójová omáčka,
Na zapekaciu omáčku: 100 g nivy, kúsok masla, niekoľko (4 ) PL mlieka, 1 dl sladkej smotany al. smotana na varenie
Na posypanie: 2 PL parmezánu al. grana padano,


Pripravíme cesto na palacinky - ale použijeme polohrubú múku
Pripravíme si cca 8 ks hrubších palaciniek

ppp

Nakrájame si nadrobno cibulu a šampiňóny na plátky.
Na oleji orestujeme cibuľu, prihodíme šampiňóny , spolu orestujeme
na panvici

pridáme drvenú rascu, mleté č.korenie, soľ, poriadne zamiešame a prikryté dusíme.

Medzitým dáme do MW rozmraziť a povariť špenát a vyžmýkame z neho vodu. (Ak robíme z čerstvého špenátu, najprv ho pokrájame a trocha podusíme na masle alebo oleji ). Udusené šampiňóny necháme vychladnúť, pridáme k nim štipku postrúhaného muškátového orieška, špenát, tvaroh,
mis mas
postrúhanú nivu-3 PL (na obrazku je 100 gramov vdaka mojej nepozornosti ) a mozzarellu. Primiešame ešte surové vajce, prichutíme prelisovaným cesnakom,a sójovou omáčkou.
Z tej zmesy som bola taak uchvátená, že som ju lyžičkou vyjedala :DD
s mozar. a nivou

Zapekaciu misu vymastíme maslom.Kto má použije o niečo väčšiu.
zapek.m.

Na každú palacinku dáme cca 2 kopcovité lyžice plnky,
pevne zvinieme a ukladáme do vytretej misy tesne vedľa seba (spojom nadol)
Pripravíme si zapekaciu omáčku - nivu s maslom roztlačíme vidličkou, prilejeme mlieko a smotanu, dobre rozmiešame a ochutíme bylinkami (bazalka, oregano, resp. talianske bylinky).
Palacinky polejeme zapekacou omáčkou
a šupneme ich do vyhriatej rúry (200°C) so zapnutým ventilátorom kto má.
palac sla
Keď omáčka začne vrieť, palacinky jemne posypeme strúhaným parmezánom a zapekáme už len asi minútku.
palacinky slane
A už len dodávam, že sú veľmi sýte

finito

Čo je SEITAN

22. března 2010 v 20:06 Recepty
V dnešnej dobe si ľudia konečne uvedomujú, že je potrebné starať sa o svoje zdravie. Niektorí sa väčšmi zameriavajú na ozdravenie tela, iní zasa duše alebo ducha. Ideálne je, keď sa starajú o všetky svoje "telá" rovnako. Dobrým pomocníkom v ozdravnom procese je kvalitná strava, odľahčená od mäsitých výrobkov. Dobrá strava pozdvihne telo
i ducha. Ak máte pocit, že bez mäsa to asi nezvlánetei - skúste si s nami vyrobiť fantastický domáci seitan. Je oveľa lepší a bezpečnejší ako klasické mäso.


Čo je to seitan?

Seitan je rastlinná bielkovina z pšeničnej múky. Pripravuje sa vymývaním škrobu (lepku) z pšeničnej múky. Varí sa v silnom zeleninovom vývare spolu s riasou Kombu, sójovou omáčkou, prípadne koreninami.

Obsahuje veľké množstvo kvalitnej bielkoviny, cenné minerály a vitamíny. Štruktúrou sa blíži mäsu, aj chutí ako mäso (hlavne ak je správne dochutený). Konzumáciou seitanu podporujeme elasticitu tela a pružnosť srdcového svalu. Môžeme ho konzumovať jeden - dvakrát do týždňa, doporučuje sa aj chorým ľuďom.



Seitan má veľké využitie v kuchyni. Pripravujeme ho obdobne ako mäso, (pokiaľ neberieme do úvahy vymývanie a varenie): plátky, rezance, kocky, mletá zmes. Výborne chutí na prírodno, grilovaný, pečený, vysmážaný, soté. V kuchyni je proste univerzálny
a nenahraditeľný. Doma pripravený seitan chutí božsky. Ak si ho aspoň raz vyskúšate sami pripraviť - určite neobanujete. Objavíte zdroj nových kulinárskych možností a určite sa zavďačíte aj chlapom a deťom.

História
Pred viac ako tisíc rokmi ho vyvinuli zenbudhistický mnísi v Číne a Japonku.

Skladovanie
Po marinovaní sa dá v chladničke skladovať len 4 dni, počas ktorých sa musí upotrebiť. Pre dlhšie uskladnenie sa musí zamraziť.

Obrazkovy postup na výrobu seitanu tu

Čína zo seitana

21. března 2010 v 17:14 Recepty

cestoo

Potrebujeme kilo hladkej pšeničnej múky. Múku vyhnietime s vodou na cesto.

sei
Nalejeme dostatok studenej vody, aby cesto bolo ponorené a necháme 50 min. odpočívať.
Cesto hnietime vo vode tak dlho, kým voda nie je biela ako mlieko či smotana. Bielu vodu vylejeme a postup opakujeme . Toto robíme až kým voda ostane číra a z cesta sa už žiadny škrob neodplavuje. Začíname so studenou vodou, potom može byť vlažná aby nám ruky neodmrzli a končíme zas so studenou vodou.
hotovy
Surový seitan vložíme do veľkého hrnca s osolenou silne vriacou vodou a varíme 50 min. Ak ho varíme v celku, možme ho fať do sáčku. Lepšie sa potom krája na rezne, či nudličky.
seitan
Vyzera ako knedla :D

A teraz marinada :
2 strúčiky cesnaku
3 polievkové lyžice oleja
2 kávové lyžičky hladkej múky
1 polievková lyžica sójovej omáčky
2 kávové lyžičky majoránky
1 kávová lyžička mletej červenej papriky
1/2 kávovej lyžičky mletého čierneho korenia
soľ


ss

Postup:
Seitan nakrájame na 1cm. hrubé rezance, ktoré zmiešame s ostatnými surovinami.Dobre premiešame a v uzavretej nádobe necháme odstáť v chladničke do nasledujúceho dňa.
Hoto
Odležané opečieme na oleji, podlejeme vodou a chvíľu povaríme. Podávame s varenou dlhozrnnou ryžou.