Niet škaredých žien. Sú len ženy, ktoré nevedia, ako byť krásnymi. (Ninon de l'Enclos)

Päť dní k dokonalosti

22. února 2009 v 14:58 |  Diéty

Túžite po peknej postave, sviežej pleti a zdravých vlasoch? Vďaka tejto diéte budete na Valentína nielen štíhla, ale aj krásna.



1. deň

mliečny



Raňajky
Müsli s ovocím
Na kocky nakrájame jedno kivi a plátok čerstvého ananásu. Pridáme 30 gramov kukuričných lupienkov bez cukru a 2,5 dl nízkotučného mlieka.

Obed
Bylinková polievka
Na lyžici repkového oleja opražíme jednu malú nakrájanú cibuľu a pridáme 2,5 dl zeleninového vývaru. Kým zovrie, nakrájame na kocky plátok hriankového chleba a nasekáme hrsť ľubovoľných čerstvých byliniek, napríklad petržlenovú vňať, kôpor, bazalku alebo pažítku. Bylinky pridáme do vývaru a krátko povaríme. Polievku odstavíme z ohňa, necháme vychladnúť, rozmixujeme a precedíme cez sitko. Pridáme 100 gramov smotanového jogurtu, osolíme a okoreníme, môžeme pridať jeden malý roztlačený strúčik cesnaku. Kocky hriankového chlieba nasucho opražíme a dáme do taniera s polievkou.

Večera
Uhorkový šalát so smotanou
Jednu stredne veľkú uhorku nastrúhame nahrubo a premiešame s najemno nasekanou malou cibuľou. Osolíme, okoreníme mletým bielym korením, pridáme trochu kôpru, pár kvapiek citrónovej šťavy a premiešame. Vymiešame 50 gramov kyslej smotany a 50 gramov jemného tvarohu a pridáme k uhorkám. Podávame s opečenou celozrnnou bagetou.

2. deň

ovocný



Raňajky

Vločky s pomarančom
V miske zmiešame 40 gramov nesladených ovsených vločiek s ovocím, pridáme lyžicu ľanových semienok, 100 gramov nízkotučného jogurtu vymiešame s lyžicou stopercentnej pomarančovej šťavy, lyžičkou medu a s niekoľkými kvapkami cit-rónovej šťavy. Pomaranč očistíme a nakrájame na plátky, dáme na vločky a zalejeme ochuteným jogurtom.

Obed
Ryžový šalát s mangom
Podľa návodu pripravíme jednu porciu ryže vo varnom vrecku. Polovicu malého manga a jednu paradajku očistíme a nakrájame na kocky, 1 mladú cibuľku na kolieska, 2 plátky chudej šunky na pásiky. Všetko premiešame a pridáme 100 gramov bieleho nízkotučného jogurtu s citrónovou šťavou a bylinkami podľa chuti.

Večera
Ovocie s čerstvým syrom
Jeden malý ananás alebo žltý medový melón prekrojíme na polovicu, očistíme a nakrájame na plátky alebo kocky. Vymiešame 100 gramov čerstvého syra s lyžicou nízkotučného tvarohu, citrónovou šťavou a lyžičkou vanilínového cukru a premiešame s nakrájaným ovocím.

3. deň

ryžový



Raňajky
Mliečna ryža
Do vyššieho pohára poukladáme po vrstvách 200 gramov mliečnej nízkotučnej ryže premiešanej s pár kvapkami pomarančovej šťavy a 200 gramov mrazených, čerstvých alebo sterilizovaných černíc. Ryžu môžeme dosladiť tekutým umelým sladidlom.

Obed
Rizoto s tuniakom
Podľa návodu pripravíme jedno vrecko ryže na varenie. Necháme odkvapkať a vychladnúť. Medzitým na lyžici oleja opražíme 250 gramov ľubovoľnej mrazenej zeleniny, osolíme a okoreníme. Pridáme 150 gramov tuniaka vo vlastnej šťave, uvarenú ryžu, premiešame
a odstavíme z ohňa.


Večera
Ovocná ryža
Zmiešame 50 gramov uvarenej vychladnutej ryže s jedným malým, na kocky nakrájaným jablkom, so 100 gramami hrozna a s 50 gramami nastrúhanej mrkvy. Ochutíme citrónovou šťavou a lyžičkou medu.

4. deň

zeleninový



Raňajky
Chlieb s vajíčkom
Na krajec tmavého chleba natrieme 25 gramov čerstvého syra zmiešaného s polovicou nasekanej jarnej cibuľky, poukladáme plátky z jedného uvareného vajíčka a posypeme nasekanou pažítkou. Zapíjame 1,5 dl paradajkovej šťavy.

Obed
Zeleninová panvica
Na lyžici oleja opražíme nadrobno nakrájanú jarnú cibuľu a pridáme 250 gramov miešanej mrazenej zeleniny. Osolíme, okoreníme, podlejeme 1 dl vody a prikryté dusíme 8 minút. Pridáme čerstvú petržlenovú vňať, navrch poukladáme 50 gramov mozzarelly nakrájanej na plátky a dusíme ešte 4 minúty.

Večera
Kuracie prsia so zeleninou
Na rozpálenom oleji opečieme 125-gramový plátok kuracích pŕs a osolíme. Odložíme a vo výpeku z každej strany opečieme malú cukinu nakrájanú na kolieska. Na tanier dáme kuracie prsia, opečenú cukinu, jednu nakrájanú paradajku a jednu papriku. Vymiešame
50 gramov kyslej smotany s jednou nadrobno nasekanou jarnou cibuľkou, s niekoľkými kvapkami balzamového octu a ľubovoľnými sušenými bylinkami. Ochuteným jogurtom polejeme kuracie prsia.

5. deň

rybací



Raňajky
Praženica s krevetami
Rozpálime lyžicu oleja a pridáme 50 gramov malých očistených kreviet. Dusíme z každej strany asi dve minúty, potom odložíme. Na oleji opražíme jednu malú nasekanú cibuľu, vajíčko rozmiešame s lyžicou minerálky a urobíme praženicu. Osolíme, okoreníme, natrieme na chlieb a pridáme krevety.

Obed
Filé s omáčkou
Na oleji opražíme nadrobno nasekanú malú cibuľu, pridáme 1 dl zeleninového vývaru a necháme vyvariť. Nadrobno nastrúhame jednu mrkvu, jednu stonku zeleru a pridáme k vývaru. Krátko povaríme a pridáme tri lyžice smotany na varenie, necháme prejsť varom a odstavíme. Podľa návodu si pripravíme porciu ryže vo varnom vrecku. Na panvici opražíme,150-gramový plátok filé z tresky pokvapkanej citrónom, osolíme a okoreníme. Podávame s ryžou a so smotanovou omáčkou.

Večera
Cestoviny s tuniakom
Uvaríme 120 gramov ľubovoľných cestovín. Na kocky nakrájame jednu zelenú papriku a jednu malú cibuľu. Vychladnuté a odkvapkané cestoviny dáme do misky, pridáme zeleninu, dve lyžice sterilizovanej bielej fazule a 100 gramov tuniaka
v rastlinnom oleji. Pokvapkáme citrónovou šťavou, osolíme a dochutíme mletým bielym korením.

 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.