Niet škaredých žien. Sú len ženy, ktoré nevedia, ako byť krásnymi. (Ninon de l'Enclos)

Liečivé účinky ovocia

22. února 2009 v 15:11 |  Zdravie
Ananás
Má vysoký obsah enzýmov,najmä bromelínu.Tieto enzými pomáhajú pri uzdravovaní,zmierňujú rozličné zápaly a zlepšuje trávenie.Urýchluje spalovanie tukov a zabraňuje tvorbe tukového tkaniva.Odvodňuje organizmus a zmierňuje opuchy.Pomáha pri črevných poruchách a hnačke.Zvyšuje hladinu bielkovín v celom organizme.Okrem vitamínu B12 a E poskytuje aj ostané vitamíny,minerálne a stopové látky.
Množstvo:počas diéty konzumovať pol ananásu denne,jeden plátok pred každým jedlom.Časté konzumovanie ananásu má blahodarné účinky.Čerstvo vytlačená šťava sa poučíva pri horúčkových ochoreniach a pri morskej chorobe. V krajinách karibskejoblasti,odkial pochádza,ho považujú za afrodiziakum.
Banán
Vďaka obsahu tryptofanu je vinikajúcim antidepresívom,ktorý pozitívne vplýva na náladu.Sú ideálne pre ludí,ktorí potrebujú vytrvalosť,silu a sústredenie.Majú vysoký obsah magnézia(36mg/100g) a draslíka (382mg/100g).Jeden-dva banány zlepšia náladu a pomáhajú zaspať. Čerešne
Obsahujú vitamín C a draslík.Ten pomáha udržiavať zdravú pokožku a pravidelný rytmus srdca.Pôsobia preventívne proti dne, odvádzajú z tela toxické látky a čistia obličky. Majú močopudné účinky a pomáhajú prečistiť organizmus.Nachádza sa v nich kyselina kremičitá,ktorá blahodarne pôsobí na spevnenie väziva.Obsahujú aj fosfor , ktorý upokojuje nervovú sústavu.Listy z čerešne sa pridávajú aj do čajových zmesí pre ich močopudné účinky.Kúpeľ v odvare zmierňuje bolesti kĺbov pri reume.
Ríbezle
V nich obsiahnuté flavóny pôsobia proti arterioskleróze,nachladnutiu a pri problémoch s črevami.Napomáhajú sekrécii rôznych štiav.Sú bohaté na beta-karotén,biotín,vitamín C a E.Zabraňujú infekcii močových ciest.Prinášajú úľavu pri zápale.Sú výborným zdrojom draslíka. Grapefruit
Obsahuje vitamín C.Ružový je naň bohatší ako biely.Okrem toho obsahuje beta-karotén,ktorý sa v organizme premieňa na vitamín A, ktorý napomáha zachovať si mladosť a chráni nás pred infekciami.
Hrozno
Všetky sorty hrozna patria k najzdravším druhom ovocia.Hrozno obsahuje napríklad kyselinu listovú, farbivá a minerálne látky a stopové prvky.Z minerálnych látok má najvyššie zastúpenie draslík, ktorý pomáha organizmu nielen pri odstraňovaní odpadových látok, riadení srdcového rytmu,ale pomáha nám aj jasne myslieť. Vlákniny ktoré sú v šupkách hroznapodporujú činnosť čriev.Obsahuje aj vitamín C a E a vitamíny skupiny B. regeneruje vrchnú časť pokožky, zmierňuje stavy pri žlčových a obličkových kameňoch.Dodáva množstvo antioxidantov.Šťava sa používa pri liečení chorôb, ktoré vznikajú hromadením toxínov v tele.Pôsobí močopudne a žlčopudne, mierne preháňa.Znižuje kyslosť žalúdočných štiav.Zmierňuje únavu a depresiu.Je energetická bomba. Hruška
Obsahuje okrem vitamínov najmä vápnik, fosfor a lahkostrávitelné cukry. Majú antibakteriálny, močopudný a posiľňujúci účinok najmä v kombinácii s ovsenými vločkami.Ich plody alebo šťava sa používajú v ľudovom liečitelstve pri obezite, močových kameňoch, vysokom krvnom tlaku.Varené a pečené sa používajú proti kašlu a záduchu, odvar zo sušených hrušiek proti hnačkám.Hrušky prečisťujú črevá, odstraňujú hnačku a iné poruchy trávenia.
Jablko
Jablká takmer neobsahujú bielkoviny, majú však vysoký obsah vody, málo sacharidov a v šupke nepatrné množstvo vody.mimoriadne bohaté sú na vitamíny a stopové prvky.majú vysoký obsah draslíka.Jablko obsahuje až 30 percent vlákniny.Regenerujú a očisťujú organizmus, znižujú hladinu cholesterolu a cukru v krvi.Sú účinné aj pri bolestiach hlavy a závratoch.Pomáhajú pri hnačke a zápche.Proti hnačke pomáhajú sladké jablká, proti zápche zas kyslé.Sú osvedčený prostriedok pri ťažkostiach s kĺbmi.Podporujú odolnosť proti chorobám.Pôsobia ako omladzujúca kúra.
Jahoda
Obsahujú mangán, ktorý účinkuje ako afrodiziakum. Takisto urýchlujú látkovú výmenu a dodávajú vitamíny E a C.
Marhule
Obsahujú kyselinu listovú, panténovú,betakarotén.Zlepšujú náladu.Podporujú imunitný systém buniek a urýchlujú ich tvorbu. Sú výborným zdrojom železa.Majú priaznivý vlyv na sliznicu pľúc silných fajčiarov. Kôstky sú jedovaté.Ani tehotné ženy by pre vysoký obsah medi nemali konzumovať vela marhúl.
Orechy
Vlašské orechy sú bohatým zdrojom draslíka,magnézia,zinku, medi,selénu a kyseliny folovej. Pomaranč
Vitamín a selén posilňujú obranyschopnosť organizmu.Kálium a magnézium organizmus prečisťujú.Sú zdrojom vitamínu C.Majú protirakovinové účinky.Znižujú hladinu cholesterolu v krvi a posilňujú krvné vlásočnice.
Slivka
Ideálne spojenie vápnika a fosforu pôsobí blahodárne na posilnenie kostí a pomáha tráveniu.
 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.